Telegraaf komt met bizarre reportage: Asielzoeker vertelt dat stelen gewoon is

Volgens de lokale bewoners is de situatie in Ter Apel, een dorp in Groningen, de laatste tijd aanzienlijk verslechterd vanwege toenemende overlast veroorzaakt door asielzoekers.

In oktober 2021 escaleerde de situatie dusdanig dat de veiligheidsregio Groningen besloot een artikel 51-procedure op te starten vanwege de ernstige crisis door de groeiende toestroom van asielzoekers.

Het asielzoekerscentrum raakte overbevolkt, met 750 asielzoekers in een nachtopvang bedoeld voor slechts 275 personen. Desondanks heeft het kabinet niet ingegrepen.

In april 2022 sprak Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen, zich uit over de problematische omstandigheden in het asielzoekerscentrum en het gebrek aan mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

De capaciteitsproblemen leidden in augustus 2022 tot de noodzaak voor honderden asielzoekers om buiten het asielzoekerscentrum te overnachten.

Er is sprake van toenemende overlast in het dorp, waaronder diefstal, bedreigingen en ongewenste intimiteiten, wat resulteert in ernstige situaties.

De situatie is dermate ernstig geworden dat lokale winkeliers gezamenlijk een brief naar de gemeente hebben gestuurd, waarin ze aangeven dat het dorp “kapot” is.

Verslaggever Rick de Graaff van de Telegraaf bezocht het dorp en ontmoette een asielzoeker die het normaal vond dat hij eten had gestolen.

De Telegraaf heeft ook beelden vrijgegeven van inbraken die door bewoners in hun eigen huis zijn vastgelegd, wat de ernst van de situatie verder illustreert.

Scroll naar boven