Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Er zitten meer dan een miljoen bacteriën op je tandenborstel, en hoewel de meeste onschadelijk zijn, kunnen sommige toch je tanden beschadigen. Dagelijks poetsen is essentieel om uw tanden gezond te houden, maar sommige fouten die u onbewust maakt, kunnen meer kwaad dan goed doen.

Het is een gewoonte om direct na het tandenpoetsen uw mond te spoelen, maar dit kan het poetsen juist minder effectief maken. Doordat water de geconcentreerde fluoride in de tandpasta verdunt, kunt u niet alle voordelen ervan benutten.

Als u toch de behoefte voelt om uw mond te spoelen, gebruik dan mondwater met fluoride om uw glazuur te beschermen. In de supermarkten vindt u verschillende merken en soorten mondwater, van fris tot pittig van smaak.

Als u ooit een slechte adem hebt opgemerkt, ondanks grondig tandenpoetsen, wilt u misschien ook uw tong gaan poetsen. Uw smaakpapillen bieden bacteriën een perfecte omgeving om zich te vermenigvuldigen, en als u uw tong overslaat, kan dit uiteindelijk leiden tot een slechte adem.


Als onderdeel van je mondhygiëneroutine is flossen essentieel voor de gezondheid van je tandvlees. Het is echter niet nodig om vaker dan eens per dag te flossen, aangezien schadelijke bacteriën tussen de vier en twaalf uur nodig hebben om zich te ontwikkelen.


Flossen op de juiste manier kan tandvleesaandoeningen helpen voorkomen, maar verkeerd flossen kan juist schade aan het tandvlees veroorzaken. Raadpleeg voor de juiste flosmethode het advies van uw tandarts.


Het langdurig gebruik van dezelfde tandenborstel kan leiden tot gaatjes en tandvleesbeschadiging, omdat er altijd voedselresten achterblijven tussen de borstelharen.


Door herhaaldelijk dezelfde tandenborstel te gebruiken, blijf je blootgesteld aan dezelfde bacteriën. Als je je tandenborstel in een vochtige badkamer bewaart, kan er zelfs schimmel ontstaan. Let dus op zwarte vlekken op de borstelharen, dit kan een teken zijn dat het tijd is om je tandenborstel te vervangen.

Wanneer je eindelijk een tandpasta vindt die wonderen doet voor je tanden, kan het verleidelijk zijn om er een voorraad van aan te leggen. Echter, de micro-organismen die in je mond leven kunnen wennen aan een specifieke tandpasta, waardoor poetsen minder effectief wordt.

Het is beter om je tandpasta elke 2-3 maanden te vervangen. Sommige tandartsen raden zelfs aan om ’s ochtends en ’s avonds verschillende soorten tandpasta te gebruiken. Het is dus belangrijk om gebruik te maken van meerdere soorten tandpasta!

Hoewel het poetsen van je tanden na het eten kan helpen schadelijke bacteriën op afstand te houden, kan het juist je tandglazuur verzwakken als je dit direct na een maaltijd doet. Het wordt aanbevolen om na het eten 30 tot 60 minuten te wachten voordat u uw tanden poetst, om uw parelwitte tanden gezond te houden.

Scroll naar boven