Geheugen van man werkt maar dertig seconden: Kan geen herinneringen maken!

Clive Wearing, een 84-jarige Brit, staat bekend om zijn uitzonderlijke medische toestand waarbij hij het ergste geval van geheugenverlies in de medische geschiedenis heeft en geen nieuwe herinneringen kan vormen.

Zijn aandoening resulteert in het continue leven in het heden zonder de mogelijkheid om zich zijn verleden te herinneren.

Voor hem lijkt elke ontmoeting met zijn vrouw een eerste ontmoeting te zijn, iets wat dagelijks bijna vijfhonderd keer gebeurt.

Deze tragische situatie begon in 1985 na een milde herpesinfectie, waarna hij zijn geheugenverlies ontwikkelde.

Clive’s geheugen werkt slechts tussen zeven en dertig seconden. Hij herinnert zich niets uit zijn kindertijd, weet niet dat hij kinderen heeft en herkent hen ook niet.

Opmerkelijk genoeg is zijn muzikale vermogen niet aangetast; voorheen was hij pianist en werkte hij bij de kathedraal van Westminster en BBC Radio 3.


Deborah, zijn vrouw, heeft in 2005 een ontroerend boek genaamd ‘Forever Today’ over hun leven samen geschreven.


In dit boek beschrijft ze hoe elke keer dat Clive met zijn ogen knippert, zijn brein als het ware ‘gereset’ wordt en hij een nieuwe wereld ervaart.


Clive zelf omschrijft zijn leven als zeer moeilijk: “Ik heb nog nooit iets gehoord, niets gezien, niets aangeraakt, niks geroken. Het is alsof ik dood ben.”


In een documentaire uit 2005 vertelt Clive dat hij zijn vroegere leven mist, maar niet weet hoe het was. Hij voelt zich als het ware ‘verleden’, hoewel hij nog leeft.

Scroll naar boven