Artsen staan voor een raadsel: Meisje moet duizenden keren per dag niezen!

Velen van ons kennen het wel: een kriebel in je neus, gevolgd door vervelend niezen. Maar stel je voor dat je dit duizenden keren per dag moet doormaken – dat is de realiteit voor de arme Katelyn Thornley.


Katelyn grijpt voortdurend naar een zakdoekje, wanhopig om het niezen onder controle te houden, maar tevergeefs.


Voor Katelyn is deze medische aandoening niet alleen vervelend, maar ook verrassend pijnlijk, aangezien haar lichaam constant gespannen is in afwachting van de volgende niesbui, zelfs gedurende de hele nacht.


Dit alles begon toen ze 12 jaar oud was en plotseling moest niezen nadat ze een klarinetles had verlaten op haar school in Texas, VS. Katelyn legde uit dat “Het eigenlijk begon als kleine sprongetjes.”


In eerste instantie dacht Katelyn dat het misschien een allergische reactie was of dat haar neus geïrriteerd was, en verwachtte ze dat het snel voorbij zou gaan. Helaas is dat nooit gebeurd.

Het vreemde probleem werd steeds erger, beweerde ze, en ze moest tot 20 keer per minuut niezen – wat neerkomt op maar liefst 12.000 keer per dag.

Tegen ABC News zei ze: “Het waren maar een paar keer niezen hier en daar, maar tegen de tijd dat ik naar bed ging, had ik die nacht dertig keer geniesd.”

In de daaropvolgende weken begonnen haar niesbuien wel vijftien minuten per keer te duren, waardoor Katelyn nauwelijks een zin kon afmaken.

Uiteindelijk kon ze niet meer naar school gaan en moest ze stoppen met het spelen van klarinet in de band vanwege de bizarre toestand.

Haar moeder Erika Hodges zei: “Ze kan niet echt naar school gaan of iets normaals doen. Ze kan niet goed eten, ze moet nippen. Ze kan niet drinken. Het heeft alles beïnvloed.”

Artsen van het Texas Children’s Hospital in Houston waren bezig met het achterhalen van een mysterieuze niessituatie en probeerden de oorzaak ervan te vinden. Ze waren behoorlijk verbaasd over het unieke geval.

Dr. Mered Parnes deelde zijn vermoedens en zei: “Ze had een vreemd gevoel in haar neus, en dat stukje van haar geschiedenis komt vaak voor bij tics.”

Katelyn’s verhaal werd openbaar in september 2015, toen ze al zes artsen had gezien die allemaal allergieën en de aanwezigheid van een virus hadden uitgesloten. Dit liet hen met stomheid geslagen achter.

Haar ouders maakten zich steeds meer zorgen over het meedogenloze niezen van hun dochter en de mysterieuze oorzaak daarvan.

De vader van het meisje, Travis, herinnerde zich een tijd waarin Katelyn een niesbui had die 45 minuten achter elkaar duurde.

De langste niesbui volgens het Guinness World Records duurde 976 dagen. Je kunt je dus voorstellen welke paniek het gezin voelde toen er iets gebeurde met haar.

Travis zei: “Ze schreeuwde een paar keer van de pijn en het enige wat ik kan doen is haar stevig vasthouden en wachten tot ze gaat slapen.”

Het is moeilijk om naar te kijken. Alles waar je met haar over praat, irriteert hier – je ziet het piekeren en voortdurend niezen.”

Maar Travis en Erika hadden nog steeds de hoop dat iemand naar voren zou komen en antwoorden zou geven over de toestand van Katelyn.

De tiener kreeg pas een beetje rust van het niezen als ze eindelijk in slaap viel – en ze moet Benadryl meenemen en naar The Beatles luisteren om het niezen weg te houden.

“Soms zou ik willen dat ik mijn lichaam even kon verlaten, zodat ik mezelf kon zien slapen,” zei de jongere. “Omdat ik zelfs in mijn dromen nies.”

Ondanks dat er acht jaar zijn verstreken, is er geen officiële update over Katelyns niesgewoonte. Laten we hopen dat ze niet langer zakdoekjes in bulk hoeft te kopen.

Scroll naar boven